Кои сме ние

За нас „Заедно за Берковица“ винаги е била идея и принцип на действие, а не само група от хора или организация. Начало на дейното участие на „Заедно за Берковица“ в обществения живот на нашия град бе поставено през декември, 2012г. – с почистване на емблематични паметници в града. На мой призив в социалните мрежи се отзова близък приятел – Радослав Григоров. След успешно проведената инициатива/почистване, заедно с него решихме да продължим в същия дух и така последваха множество доброволчески инициативи, подпомогнати от дейни съмишленици. Част от тях са:

  • организирахме хуманитарна помощ за ДДМУЙ, гр. Берковица;
  • организирахме множество художествени и литературни конкурси сред подрастващите в града;
  • поставихме паметна плоча в чест и памет на Христо Ботев;
  • изработихме и дарихме на града си две големи къщички за книги;
  • организирахме ежегодни хуманитарни кампании в помощ на възрастните хора в околните на Берковица села;
  • организирахме игри на пейнтбол сред природата;
  • разкрихме и поддържаме екопътеки в района на град Берковица;
  • извършваме ежемесечни почиствания на паркове и природни туристически местности в и около гр. Берковица

В последните две години се грижим изключително много за екопътека и защитена местност „Хайдушките водопади“, както и за територията около връх Ком – разчистваме пътеките, осигуряващи достъпа до тях, поставяме информационнии табели, поставяме редовно и се грижим за знамената на върха. Поради пандемичната обстановка в страната последните месеци избягвахме масовите мероприятия и съсредоточихме сили в онлайн популяризирането на нашия град. Създадохме първия по рода си онлайн пътеводител на град Берковица (https://berkovitsa.online) , съдържащ подробна информация и мултимедия за всички туристически обекти в и около града, поддържаме над десет социални страници и групи за Берковица и природата около нас, създадохме няколко рекламни видеа за Хайдушките водопади, връх Ком и града. През последната година взимаме все по-често и отношение по важни обществено-политичесни въпроси, в търсене на прозрачност и диалог между общинските институции и съгражданите ни. Тъй като инициативите ни са доста многбройни и разнородни, повече информация за нас може да намерите в социалните мрежи и в официланите ни сайт и видео канал.

Финансираме инициативите си със собствени средства и не сме обвързани политически или по друг начин с други хора, организации и институции.