Диана Матерова – 6. а клас Първо ОУ „Никола Й. Вапцаров“

ВАСИЛ ЛЕВСКИ НЕУГАСВАЩИЯТ ПЛАМЪК

В най-светлите страници на историята, от тъмния период на робството в България, със златни букви е вписано името на Васил Левски. За Апостола на българската свобода могат да се кажат много и различни неща, но всеки от нас има какво да каже още и още, защото лично преживяваме своето отношение към най-великия българин.

Трудно е да се пише за него, защото той е толкова дълбока и разнообразна личност, че може да се разкаже твърде малко от много големия му образ. Името му е символ на свободата и дълбоката вяра в идеала. Във всяко българско сърце – и на малки, и на големи, живее споменът за Апостола, неуловимият Дякон и мъжът с най-чистата душа.

Роден е в най-обикновено семейство, както хиляди други момчета. Но той е различен, сам казва: ”не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род“. Смел и жертвоготовен, той оставя обикновения живот и става икона на освободителната борба – пример за подражание.

Силният характер, будният ум, несломимият дух и огромната му смелост го правят безсмъртен. Но защо го наричаме неугасващият пламък ? Нима само защото има тези качества ? Не ! Защото дори днес, след смъртта си, той живее още в нашите сърца.

„Времето е в нас и ние сме във времето“. Тези думи казва един от най-големите български патриоти. Но как виждаме Левски днес, в 21 век ? Ние го виждаме като един революционер и борец. Борец не само за свобода, но и за идеала, в който той вярва. Не може всеки да въстава и да бъде революционер, но всеки трябва да има чувства към родината си и да бъде патриот.

Една английска писателка казва в своята книга „Апостола на свободата“ следното: Той умира, както умират семената, за да оживеят отново в реколтата. Тази реколта сме ние, всички деца на новия век, всички ние, които днес можем да се наречем свободни българи в свободна България. Най-малкото, с което можем да изразим своята благодарност към Левски, е да знаем кой е той и да се гордеем, че сме българи, както се е гордял той.

 

Диана Матерова 6. а клас Първо ОУ Никола Й. Вапцаров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.