Отворено писмо във връзка с парк „Калето“

Отворено писмо

До кмета на Община Берковица,

                                                                                                До общински съвет, гр. Берковица

Уважаеми г-н Доцов,

Уважаеми г-да/г-жи съветници,

преди месец инициативна група „Заедно за Берковица“ стартира онлайн проект, който нарекохме „Спаси Берковица“. Тази страница във Фейсбук е базирана на работещ модел в социалните мрежи и интернет пространството. Модел, в който гражданите и административният апарат работят заедно за подобряването на условията на живот в съответната община.

Инициативна група „Заедно за Берковица“ желаем да ви зададем няколко въпроса, свързани с лесопарк/местност „Калето“, неговото състояние и липсата на поддръжка. Тази инициатива е подкрепена от 275 човека, подписали се в онлайн петиция, която може да видите на адрес – https://www.peticiq.com/signatures/spasi_kaleto_v_berkovitsa/

 • Защо пътят по цялото протежение на парка/местността не е разчистен от заобикалящата го растителност и не е осигурен необходимият банкет? Това води до липса на видимост, невъзможност за разминаване на два автомобила, невъзможност за разминаване между пешеходци и автомобили.
 • Защо никъде няма поставени кошчета за боклук? Тяхната липса предразполага към замърсяване на парка/местността и нарушаване на екоравновесието в него.
 • Защо няма поставени пейки по протежение на пътя към върха на „Калето“?
 • Защо няма поставени табели, описващи съществуващата флора и фауна в местността / парка, а единствената табела, обозначаваща пътят към крепост „Калето“, е обгърната от клони и храсти, т.е. не се вижда?
 • Защо горските пътеки към върха не са поддържани? Липсата на адекватно стопанисване ги е превърнало в обществени тоалетни и сметища.
 • Защо никъде не е осигурена чешма за пиене на вода, при условие, че има създадени условия за това?
 • Защо крепост „Калето“ не се стопанисва по никакъв начин? Крепостните стени са покрити с храсти, къпини, дървета, не се виждат. Голяма част от разкритите някога крепостни останки вече са тотално загубени и разрушени. Пътят до върха на крепостта е изключително труден за преминаване, въпреки, че е с дължина около 30-40 метра.
 • Защо сградите в подножието на крепостта не се стопанисват или премахнат? В момента те се използват за тоалетни и свърталище на бездомници

 

Това са малка част от въпросите, които искаме да Ви зададем

А ето и няколко предложения от наша страна, които се надяваме, че ще разгледате щателно и ще проведете нужните за тях съвещания и консултации, които ще доведат до адекватни решения, целящи запазването и облагородяването на лесопарк/местност „Калето“.

 • Засаждане на подходяща растителност по перилата на моста, водещ към лесопарк/местност „Калето“ (преди „Балкантурист“);
 • Разчистване/разширяване на пътя (съобразено с описания в законовите уредби отстъп/банкет) по протежение на целия парк/местност, с цел безопасното придвижване на хора и автомобили;
 • Поставяне на информационни табели – за крепост „Калето“, за флората и фауната в лесопарка/местността;
 • Разкриване на горските пътеки към крепостта и поставянето на обозначаващи за тях табели;
 • Поставяне на пейки/места за отдих по протежение на пътя към крепостта, както и поставяне на кошчета за боклук до тях и ежеседмичното им почистване;
 • Поставяне на голям контейнер за боклук/ контейнери за разделно събиране. Подходящо място за това би било кръстовището/разклонението на пътя към вилната зона в местността – под бившия ресторант „Ловен дом“;
 • Разчистване и подмяна на табелата, обозначаваща пътя към крепост „Калето“
 • За крепост „Калето“:
 • Почистване на предните стени на крепостта. Премахване на израсналите дървета, почистване на храсти и бурени.
 • Разкриване на пътеката към върха
 • Разкриване на крепостните стени, разкопаните и видими останки от крепостта, както и поставяне на информационни табели
 • Обособяване на чешма в подножието на крепостта
 • Проект за осъществяването на археологическа дейност с цел разкриване на крепостта.

Това са част от нашите въпроси и предложения, които отправяме към Вас. Очакваме да им обърнете внимание, да проведете нужните консултации с отговорните за тях лица и отдели и да проявите разбиране към проблема с лесопарк/местност „Калето“.

Моля, обърнете внимание, че част от тях не изискват никакъв финансов ресурс, а просто правилното и организирано разпределение на работната дейност на съществуващите към Общината отдели. Ако е нужно финансиране за някое от нашите предложения, то то е повече от минимално и не е фактор, който да попречи към опазването  на лесопарка/местността.

Очакваме Вашия писмен отговор. Също така, приемаме и отговора Ви под формата на отворено писмо на страницата на Общината или поддържаната фейсбук страница.

В допълнение, ако смятате, че нямате необходимия ресурс и/или желание, може да разчитате на нас и нашите усилия. Склонни сме със собствени сили и средства да реализираме предложенията си. Нужно ни е само Вашето съгласие и одобрение

Ще се радваме да видим, че милеете за града, обръщате внимание на важните за неговото развитие блага и стопанисвате умело поверените Ви обекти.

Дата:    20/09/2017г.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.