Завърши тазгодишната кампания „Сподели обяд с пенсионер в нужда“

Завърши тазгодишната кампания Сподели обяд с пенсионер в нужда . Тя се проведе от инициативна група Заедно за Берковица за пети път. Със събраните от дарители финансови средства и продукти бяха закупени и дарени 76 пакета, включващи хранителни продукти от първа необходимост – брашно, захар, олио, ориз, боб, леща, фиде, макарони, пилешко месо, козунак, малко лакомства. Бяха посетени 10 села – Бързия, Мездрея, Бокиловци, Песочница, Гаганица, Котеновци, Лесковец, Черешовица, Комарево и Костенци.
29893366_10156290893019861_1692757641_o
Трудно могат да бъдат описани емоциите, които ни обзеха по време и на тазгодишната кампания. За съжаление, положението на възрастните хора не се е подобрило – дори и обратното. Разбрахме, че има и такива, които са ни напуснали – някои от тях поради липса на лекарства, прехрана и топлина през зимата. Животът за повечето хора продължава да върви бавно и тежко, обгърнал дните им в болка, немотия и самота.
Те живеят на ръба. Условията, в които преживяват , са сякаш декор от филм за Средните векове. Ежедневието им се върти около четирите стени на тъмната неизмазана стая, покрити с портрети и некролози на починали членове на семейството. Сякаш това са техните единствени останали приятели. Призрачни картини на фона на призрачна светлина.
И макар горните редове да звучат толкова тъжно и тежко, че буца да засяда на гърлото ни, има и надежда. Тези хора не са забравили да се усмихват, не са загубили силата на човешкия дух и когато ние подавахме торбите с храна, те ни отвръщаха с усмивка, прегръдка, сълзи на щастие и шепа, пълна с малки бонбони. Разговаряхме с всеки от тях. Повечето се разплакваха, разказвайки ни за миналото си, за селото си, за живота на близките си. Натъжаваха се, когато се сещаха за настоящето си, за немотията и самотата си , но не спираха да ни окуражават. Те искаха да разберем, че не са толкова зле, колкото изглеждат – просто нуждите ни са различни.
Този сблъсък на ценности ни накара да се замислим над това, което имаме и над това, което желаем. Как животът минава неусетно, как губим дни и месеци в оплаквания, обиди и дразнения, а не обръщаме внимание на хората около нас, на чисто човешките нужди и емоции, на добротата, на прегръдката и на надеждата. Хората, които посетихме, ни показаха как трябва да живеем – с вдигната глава въпреки заобикалящите ни несгоди, със смело сърце, изпълнено с гордост от делата и рода ни, с надежда и усмивка, надсмиваща се над бедността и материалните нужди.
Заедно за Берковица желае да изрази своята благодарност към всички, които се включиха в кампанията в помощ на нуждаещите се хора в околните села. Вие осъществихте едно добро дело, вдъхнахте усмивки и надежда в едни големи сърца. Без Вас това нямаше да се случи.
Благодарим и на всички кметове и кметски наместници, които съумяха да изготвят списъците с нуждаещите се, да ни съпроводят по време на обиколката и да ни запознаят с живота в селата и бита на съселяните им.
Тази наша среща няма да е последната. Такива срещи тепърва предстоят. Очаквайте и филм за кампанията ни и живота на хората по селата. Той ще има за цел да популяризира, както проблемите в селата, така и силния дух на нашите съселяни.
„Сподели обяд с пенсионер в нужда“ 2018г. завърши! Благодарим Ви, че заедно бяхме вестители на блага вест и надежда! До нови срещи.

 

2 мнения за “Завърши тазгодишната кампания „Сподели обяд с пенсионер в нужда“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.