Завърши кампанията ни „Пътеката на мъдростта“

Драги приятели, в края на тази година завършихме поредната наша кампания. Тя се проведе по пътеките, водещи към красивия и вдъхновяващ връх Ком. Състоеше се в поставянето на 13 табели с цитати на бележите българи.

 

Днес бяха поставени четирите последни табели с цитати на Боян Петров, Никола Вапцаров, Славейков и Вазов. С думите на тези четирима българи, прославили страната ни, завърши кампанията ни „Пътеката на мъдростта“.

„Пътеката на мъдростта“ бе кампания, която се проведе в рамките на 3 месеца. Въпреки нашата ангажираност, честите лоши атмосферни условия и няколкото табели, които бяха счупени / откраднати през това време, от днес посетителите на Берковския балкан имат възможността да си припомнят думите на бележити българи от близкото минало и настояще. Място на „Пътеката на мъдростта“ „заемат“ Боян Петров, Иван Вазов, Петко Славейков, Алеко Константинов, Никола Вапцаров, Любен Каравелов, Георги Джагаров и други.

 

За нас това бе една от най-важните ни кампании. „Заедно за Берковица“ винаги е насърчавала родолюбието, копнежът към знания и уважението към традициите. „Пътеката на мъдростта“ има за цел да запази спомена за малка част от българите, които прославиха страната ни в близкото минало. С техния талант, непоколебими позиции в отстояването на българщината и нестихващата възхвала към нашата природа, те са олицетворение на всичко това, от което имаме нужда днес. Тяхното дело и завет трябва да бъдат наше „знаме“, което гордо да развяваме и следваме по пътя ни напред и нагоре. Нека техните думи отекват в сърцата и умовете ни и нека всеки поел по пътя към връх Ком да бъде окрилен от тяхната вдъхновяваща сила. Нека тези цитати се настанят трайно в приятелите и посетителите на Берковица и им помогнат да покорят още много и по-важни върхове – тези на съзнанието и живота.

Три от табелите са изключително важни за нас – тези с цитати от Боян Петров – алпинистът, който ни напусна преди няколко месеца. Със своето дело в областта на алпинизма, спелеологията и ботаниката, той откри нови, непознати светове не само за нас българите, но и за хиляди хора по света. Неговата заразна усмивка, вечен позитивизъм и силата да обединява хора от различни възрасти и социални групи, са онези важни човешки качества, които днес са така нужни на всички ни. Той е онзи българин, с главно „Б“, който ни показа, че и днес имаме положителни примери и герои, че не е нужно да търсим силата на българския дух в миналото, билото то близко или далечно. Той ни завеща знания, които ще спомогнат за развитието на науката, завеща ни вяра, че каквото и да става не трябва да се предаваме, завеща ни и онова позитивно мислене, което като светъл, слънчев лъч, ще разкъса надвисналите черни облаци над страната ни. В негова чест поставихме и знаме на връх Ком.

48429439_2224207327899482_7272997743876898816_n

Благодарим на Виктор Иванов от VOP-Арт , който превърна тези табели в красиви пана, олицетворяващи гения на българския дух. Това бе първата ни среща, но със сигурност няма да е последната. В първите месеци на следващата година ще се заемем с обновяването на маркировката към върха, чистенето на пътеките, поставянето на указателни табели и други, различни дейности, свързани с опазването и облагородяването на перлата в короната на Берковския балкан – връх Ком.

За странника, поел на път, най-скъп товар е мъдростта

Поздрави и до скоро!

 

Едно мнение за “Завърши кампанията ни „Пътеката на мъдростта“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.