Почистване на Хайдушките водопади

Заедно за Берковица осъществи поредната си инициатива, свързана с опазването на околната среда и природата около град Берковица. За 5 часа десетина доброволеца събраха над 100 чувала с различен боклук , изхвърлен и разпилян по протежението на пътя от завод „Мрамор“ до Хайдушките водопади.

Акцията по почистване започна в 09:30ч. от паркинга на завод „Мрамор“. След като се разделихме на няколко екипа, всеки пое към определения му участък за почистване. Лошо впечатление правеше безразборното изхвърляне на отпадъци от всякакъв тип, освен около пътя, така и в околните дерета и речното корито. Това правеше почистването по-трудно и на моменти непосилно, тъй като достъпът до боклуците бе затруднен от храсти, тръни, пресечен терен. Въпреки всички тези пречки акцията вървеше повече от успешно и чувалите със събран боклук се множаха.

След около 3 часа всички групи се събрахме на последното място за почистване. То представляваше „река“ от боклуци, намираща се в дере до самия път. Това затрудняваше максимално събирането им – заради трудния терен и стъклата, разкъсващи чувалите. Боклуците бяха покрити от листа, треви и почва, но с упорство и постоянство, „реката “ от боклуци бе „пресушена“.

 

Днес, благодарение на Община Берковица, боклуците ще бъдат извозени на определените за тях места. С това успешно завършваме поредната си инициатива, целяща опазването на природата ни и нашите природни забележителности.

Благодарим на всички активни хора, които показаха, че с общи усилия можем да спомогнем за опазването на природата и да превърнем Берковица в едно по-добро място за живот. Когато говорим за туризъм и развитието му – това е правилният път.

Обръщаме се към всички Вас – съграждани, гости на града ни и тези, които случайно четете тези редове. Когато отидете на разходка в планината, моля, събирайте боклуците си и спомагайте за събирането на вече изхвърлени такива. Замърсяването е огромен световен проблем. То води до промяна на света, в който живеем и в който ще живеят децата ни. В този случай политиците и институциите нямат съществена вина – не са те основните заподозрени. Бъдете по-отговорни. Или поне бъдете разумни същества, каквито претенции имаме всички.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.