Старт на „Сподели обяд с пенсионер“ – Берковица 2019г.

Драги приятели, знаем, че живеем в трудни времена. В днешно време социалният статус е нещо много различно за различните групи хора, за различните области и градове.
В Северозападна България нещата излизат извън контрол. Тук мизерията трайно се настанява в домовете на голяма част от хората – особено на тези в селата и тези, прескочили пенсионна възраст. Дори тяхната воля за живот, надеждата за по-добро бъдеще и високият морал, не могат да помогнат в тази неравна битка.
В навечерието на Коледа ще зарадваме тези хора с хранителни продукти и минута внимание. Надяваме се, с Ваша помощ, кампанията ни да достигне до повече хора и да остави по-дълбоки следи в сърцата на възрастните хора.

47680149_2853970117962592_8996546894033321984_n

Повече информация за предните ни кампании:
– основна страница – https://www.facebook.com/spodeli.obiad.s.pensioner.berkovitsa
– филм – https://www.youtube.com/watch?v=y2kyySccK8k


Нека със своят скромен дял да покажем на баба Ивана, дядо Коце и всички други десетки възрастни хора в селата около град Берковица, че надеждата е жива!
Звучи клиширано, но техният живот вече си отива. Нека поне за миг, към този край, ги усмихнем и вдъхнем кураж, че техните деца, внуци и правнуци имат шанс за нещо по-добро. От това те имат най-голяма нужда. Вярваме във всички Вас – Вие сте героите на нашето време!
––––
Трудно бихме могли да поставим в езикова рамка емоциите, които изпитваме всеки път, когато посетим тези хора. Техният свят е различен, може би далечен за всички нас. В този свят ценностите са други, нуждите са други, мечтите са други. За нас този свят е колкото близък, толкова и далечен. В него превес взимат човешките ценности, трудолюбието, гордостта и надеждата. Такъв свят е по-добър от нашия, по-достоен, по-приветлив. За съжаление – само на пръв поглед или според призмата, през която пречупваме видяното. В този свят са впили нокти самотата, мизерията, гладът студът, самотата, тъмнината и смъртта.
Много може да се каже за хората в Северозапада, за селата в най-бедния край на Европа. Съветваме ви да изгледате видеото към тази публикация, да посетите сайта ни и видите репортажите от предните кампании, докоснете се до техните страдания и помогнете. Видео от предната ни кампания – https://www.youtube.com/watch?v=y2kyySccK8k

Тази година ще посетим възрастните хора на 14 и 15 декември и заедно ще им доставим радост, топлина и надежда, макар и за малко!

Основните дейности, свързани с реализирането на кампанията са
– събираме средства, с които закупуваме пакетирани хранителни продукти и с голям срок – ориз, боб, олио, леща, захар, сол, бисквити и други. Понякога добавяме месо и плодове. Част от хората нямат хладилници и подборът на продукти е много важен.
– за нас, а и за хората, е важно да получат внимание. Хранителните продукти са повече от необходими, но още по-съществено е вниманието и отделените минутки, с които подпомагаме забравените български пенсионери. Усмивките засияват на техните лица всеки път, в който им кажем „Здравей, как си, как я караш, разкажи ни как върви животът тук?“.
– избираме хората много внимателно – с помощта на кметските наместници по места или чрез познати хора от селата. По този начин можем да гарантираме, че даренията ни стигат до най-нуждаещите се в селата – до тези, които нямат почти нищо материално, с доходи под 200лв.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.