Да посрещнем 2020 година!

Драги приятели и съграждани, остават няколко часа до края на 2019г. и до момента, в който ще вдигнем чаши за празнична наздравица. Всеки един от нас ще изпрати изминалата година с различни емоции – едни няма да имат търпение да си вземат „Сбогом“ с изминалите месеци, а други с носталгия ще си спомнят преживяното и съграденото.

Ние, „Заедно за Берковица“, бихме определили изминалата година като успешна за нас и нашата организация. През изминалите месеци съумяхме да се организираме още по-добре, оставихме зад гърба си разнообразни инициативи и официализирахме нашето сдружение. От края на месец декември „Заедно за Берковица“ официално е регистрирано НПО.

През изминалата година поставихме акцент върху рекламата на природните забележителности около град Берковица и грижата за тях. Създадохме и поддържаме няколко онлайн страници – за връх Ком и околната природа, за Хайдушки водопади, поддържаме и развиваме първия и единствен дигитален туристически гид на града ни, съчетал в себе си много професионални снимки, видеа, любопитна и пълна информация за туристическите обекти в и около Берковица, информация за обектите за настаняване и хранене и т.н. Заедно със страниците, направихме и няколко видеа, популяризиращи знакови природни забележителности в района.

Освен тази онлайн дейност, продължихме с ежемесечното поддържане и почистване на връх Ком и зона Ком, Хайдушки водопади, лесопарк и крепост „Калето“. Поставихме обозначителни табели и разкрихме занемарени и изоставени туристически пътеки – Хайдушки водопади, маркировка към връх Ком, пътека „Вазов камък“ и други. Многократно заменихме знамената на връх Ком, подновихме книгата за спомени, разпространихме картички и други сувенири с всеки посетил върха и много други сходни инициативи, популяризиращи града ни и природните забележителности.

Продължихме и развитието на нашата хуманитарна дейност – включихме се активно в кампанията „Капачки за бъдеще“ и продължаваме с участието си в нея. За седми път проведохме кампанията си „Сподели обяд с пенсионер в нужда“, като тази година тя бе най-голямата правена от нас. Посетихме 140 домакинства в 14 села и раздадохме пакети с хранителни продукти на стойност над 30лв. Кампанията бе посетена и отразена и от много представители на медиите.

Макар, че „Заедно за Берковица“ е неправителствена организация и усилията са насочени почти изцяло към гражданската активност, културния подем и хуманитарната помощ, през 2019г. предприехме действия, свързани с косвеното ни участие в политическия живот на Берковица. Започнахме посещение на сесии на ОС, гр. Берковица, инициирахме онлайн излъчването и заснемането им. Изказваме мнения и съвети по актуални въпроси и участваме в различни обсъждания, свързани с актуалното състояние на града и бъдещи обществени инициативи. Създадохме ФБ страница „Граждански контрол“, която ще има за цел информирането на съгражданите ни за дейността на общинската администрация. Акцентирахме чрез рекламно видео върху важността всеки един от нас да гласува и други инициативи в тази насока. Вярваме, че като активни граждани, трябва да бъдем част от политическия живот на града ни и да участваме активно във вземането на решенията, свързани с бъдещето му.

Има и още много неща, които свършихме през изминалата година, но повече за тях може да прочетете в нашия сайт https://zaberkovitsa.com . Осъзнаваме, че не сме допринесли кой знае колко за развитието на града ни, но знаем, че всичко, постигнато от нас, е било по наша, лична инициатива, с наши, лични средства, с много изразходвано лично време и винаги в полза на град Берковица и берковчани. Накратко – годината ни бе успешна в личен и организационен план.

Очакваме 2020 година с нетърпение, за да можем да развием голямата част от вече планувани инициативи, свързани с развитието на града ни, на природните и културните забележителности и други. Ще Ви изненадаме със спортни инициативи, туристически мероприятия, изграждане на екопътеки, онлайн популяризация на града ни, културни мероприятия и други. Ще поставим акцент и върху популяризирането на организацията си и увеличаването на членската си маса. През последните няколко месеца все повече хора започнаха да изразяват открито своята позиция, да заемат мястото си сред гражданското общество и да споделят идеи и мнения. Ще се радваме, ако част от тях станат част от нас и с реални действия, открито и ясно, да защитят позициите си в полза на Берковица.

Вярваме, че предстоящата година ще бъде по-успешна и за град Берковица. В общинската администрация и общинския съвет заеха мястото си много млади и активни хора. Вярваме, че чрез иновативни действия, с младежки плам и усърдие, те биха повели града ни към един нов етап от неговото развитие – по-успешен и по-добър. Градът очаква много от тях и се надяваме те да оправдаят доверието на гражданите си.

Драги приятели, привърженици, недоброжелатели, съграждани, желаем Ви 2020 година да бъде Вашата година. Нека тя прегърне желанията Ви, нека те станат реалност и възтържествуват. Нека здравето бъде Ваш постоянен спътник, а късметът да бъде опора в трудните моменти. Нека имате повече свободно време и време за своето семейство – защото няма нищо по-важно от това. Бъдете активни – в личен и професионален план, не оставяйте нищо на случайността. Борете се и отстоявайте позициите си, вярвайте в мнението си и не отстъпвайте и крачка назад. Пазете града ни и съграденото от съгражданите си и местната власт. Пазете природата и допринасяйте за нейното облагородяване. Бъдете винаги в полза на града си и в полза на хората около Вас.

Благодарим на всички, които бяха част от нашия организационен живот – за физическата помощ, за времето, отдадено на града ни, за съветите, за мненията, за обидите и квалификациите – всички Вие допринесохте за успешните ни инициативи и ни заредихте емоционално за още по-големи дела.

Драги приятели, бъдете щастливи през предстоящата 2020 година. Нека това бъде нашата година! До нови срещи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.