Горска разруха под Ком

Няма как да не продължим темата за случващото се в подножието на Връх Ком, особено сега, когато склоновете и подстъпите към върха са покрити от пухкав сняг и по този начин превръщат цялата местност в една атрактивна дестинация за посещение и забавление, макар и там вече да няма писта и условия за комерсиален зимен туризъм. Главно в почивните дни, десетки жители на околните на Берковица градове и села, се стичат, за да се полюбуват на красивата природа, чистия въздух и белия сняг, покрил планинските била. Но знаете ли през какво трябва да преминат докато стигнат до хижите под върха? В прикачените към тази публикация снимки може да видите в какво състояние е гората, обгърнала пътя към хижите и върха. Та дори и самият път на места.

Драги отговорни институции, смятате ли, че това е лицето на туризма в Берковица? Вярвате ли, че турист, любител на гората, планината и природата, би се върнал отново тук, след като е заварил подобна картина? Знаете ли какво е състоянието на пътеките към хижите и върха? Знаете ли как на места се разминават две коли? Знаете ли какво е мнението на гостите на града през последните няколко седмици? А знаете ли какво е мнението на берковчани за вас?

Какво се случи с всички гръмки обещания за развитието на туризма? Къде са всички онези, замесени с дърводобива в нашия балкан? Къде са и в какво се състоят мерките, които ще предприемете за опазването на природата, за почистването и за облагородяването на гората и местността, която така величаете в навечерието на всеки изборен ден? Бъдете сигурни, че гражданската активност и привързаността на берковчани към тази природа и балкан ще доведат до нови инициативи и тази разруха ще бъде разчистена по един или друг начин, но това от своя страна би задало много въпроси. Обръщаме се към вас с молба – моля, вземете мерки за този град, тази природа, тази дестинация, тази възможност за развитие, заслужете заплатите си и доведете до някакъв край поетите ангажименти и обещания към всички нас – вашите избиратели.

В началото сме на още една година, която ще премине под забрани и ограничения. Сега е вашата възможност да разгърнете потенциала на Берковица като атрактивна дестинация за посещение през почивните дни – градът ни има какво да предложи на гостите си. Погрижете се за вече наличните, популяризирани дестинации – връх Ком, Хайдушките водопади, Калето, обърнете внимание на културните забележителности в града.

От наша страна, в рамките на следващия месец, ще ви предоставим няколко идеи и решения, свързани с туризма в града – вместо жокер – нека всички се замислим, че градът ни и връх Ком са началото на най-големия туристически преход в България – как разбираме това и какво правим за популяризирането му. А имаме още Часовникова кула, Кале, природа, водопади и водоскоци, атрактивни терени за планинско бягане и т.н., и т.н. Очаквайте скоро повече информация. И дано клонаците и рухналите дървета бъдат почистени – или от вас, или от нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.