Кампания от инициативи за опазването на природните туристически обекти

Денят на Земята отмина, но с това не трябва да отминават и свършват нашите усилия, свързани с опазване на околната среда и природата около град Берковица.

С наближаването на лятото и топлото време, все повече берковчани и гости на града ще потърстят хлад и спокойствие в прегръдката на заобикалящата ни природа. Ще се насочат с бодра стъпка в посока Калето, Хайдушките водопади, Синия вир, връх Ком и околните била. Нека не забравяме, че идва времето и на ежегодния туристическия преход Ком-Емине, който ще доведе в Берковица и около връх Ком много туристи и организирани групи, започващи своето приключение през билата на Стара планина, по пътя към морето.

От нас зависи в какво състояние ще бъдат изброените по-горе туристически обекти, как ще посрещнат очакваните туристите и дали ще ги накарат да се върнат отново тук, с техните приятели и съмишленици. Състоянието на всички обекти в момента може да бъде проверено от всеки, но определено не е добро. Всички природни туристически обекти се нуждаят от спешни мерки, свързани с тяхното опазване и облагородяване.

В рамките на следващите дни, „Заедно за Берковица“ започва организирането на кампания, която ще има за цел да облагороди всеки един от тези обекти. Облагородяването ще бъде насочено основно към почистването им – от битови и строителни отпадъци, от клони и дървета. Ще бъдат засегнати не само самите туристически обекти, а и подходите към тях – път, река и т.н. Желаем окончателно и най-накрая да бъдат разчистени и терените, превърнали се в сметища за строителни отпадъци – такива могат да бъдат видяни на доста места около и в гората, както и по протежение на целия участък около завод Мрамор в посока Хайдушките водопади.

До края на седмицата ще проведем среща с представители на Общината за осигуряване на работна техника и осъществяване на извозването на събрания боклук. Приканваме всеки, който може да се включи в тези бъдещи начинания да го направи. Имаме нужда от техника, хора, популяризиране на инициативата.

До края на седмицата ще създадем и събития в социалните мрежи, даващи подробна информация за всяка една акция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.